Fènix i l’Hipopòtam

Fènix (mitologia): Au llegendaria. Reneix de les seves propies cendres, cosa que el fa inmortal. Malgrat que popularment es sol vincular a la mitologia grega, hi ha forces investigacions (entre les que ens hi comptem) que situen el seu origen a l’Antic Egipte, terra molt més propera a l’habitat de l’Hipopòtam. Hi ha rumors (verídics) que afirmen que, després d’una llarga nit a base de licor de palma, Mvuvu va aprendre de Fènix la seva famosa tècnica “energia suprema”.

Phoenix, Joaquín: Actor yanki de vida disoluta, però no tant com el seu germà. Amic personal de Tomondo, del qual va aprendre el trullo labial de Gladiator. Paul Thomas Anderson, per consell de Phoenix, va estar a punt de contractar a Hipopòtam per a la realització de la banda sonora de There Will Be Blood, però va desestimar la idea després de descobrir a un membre de la banda (no especificarem el nom) en ple intercanvi carnal amb la seva dona. Johnny Greenwood va semblar una opció més segura en aquest aspecte.

Phoenix, Rivers: Germà petit de Joaquín. Problemes amb les drogues, segons diuen motivats per una enveja monstruosa envers les habilitats musicals de Kiboko. Les males llengues diuen que, la nit de la seva mort per sobredosi, R. Phoenix va fugir del Viper Room espantat després de veure als Hipopòtam demanant uns aperitius a la barra.

Phoenix (ciutat): Ciutat yanki. Poc interessant comparada amb Flix, y una autèntica nul.litat al costat de Huesca. El seu equip de bàsquet molava fa un temps, però no ha tornat a aixecar el cap després del seu fracàs en l’intent de fitxar a Kiboko.

Phoenix (illes): Arxipèlag de l’Oceà Pacífic. Conegut per ser l’hàbitat on creix l’arbre (Palmensis Phoenicius Hipopothamicus) d’on Mvuvu extreu la resina per l’arc. Tomondo hi va residir una breu temporada en la qual va perfeccionar la tècnica del “hipoaullido”.

Fènix: Sala de Barcelona. Famosa per ser el recinte on Hipopòtam va estrenar la composició “Si algun em pregunta quin és el meu color preferit…(Angie)”, coneguda entre els fans com a “Cançó per a la Caryl Churchill”, el dia 13 de Març del 2014.

Anuncis

Les famoses classes de composició del Professor Pancho_1

Lesson #1. Composició de balades intel.lectualoides

Estàs fart que la teva parella (amant de Kurosawa i portadora d’ulleres de pasta) et canvii de canal just en el moment que Iniesta inicia un canvi de ritme a la frontal de l’àrea (Barça-Getafe, 0-0, minut 58), acompanyat d’un “oh! es que no tens sensibilitat, ets un dropo…etcetera etcetera”, per posar Redes?
Vols cridar l’atenció del teu hipopòtam/a demostrant-li que tu no tens res a envejar a Otomo Yoshihide i els seus sorollets?

Seguint els consells d’Albert Serra has decidit que, ja que no vols pagar per més música, tan sols escoltaràs les teves propies composicions i et falta “fil musical” per acompanyar un event social?

Tranquil, el Professor Pancho està aquí per ajudar-te.

Però es que jo no sé res de música, mai vaig ser capaç de tocar dues notes seguides amb la flauta….

Encara millor, xeic!! M’agrada la teva absència de condicionants tecnico-estètics! Ja et veig com el nou heroi posmodern.

!?!¿!?!

Ingredients:

1.Full blanc i llapis

2.Rellotge de sobretaula Casio

3.Baixar-te d’internet un “cercle de quintes”  (no cal que l’entenguis)

Instruccions
Per començar la composició de la teva balada intel.lectualoide el primer que hem de fer és generar el material melòdic amb el que treballarem.
mmmm…?
Molt fàcil. Agafa el rellotge Casio i deixa`l ben a la vista. Ara, a intervals aleatoris ves apuntat en quin número veus la broca dels segons (sí, la que va més ràpid…). Es a dir, tu ves fent coses (cuina, escombra l’habitació, dona de menjar a la tortuga…) i vas anotant fins que en tinguis uns quants. Una bona quantitat poden ser 8 o 9, si vols fer una composició de gran format, com Mengu, 12 o 13 pot estar bé.
Acte seguit agafa el cercle de quintes que has buscat a Google imatges. Suposo que ja t’hauràs adonat que té una gran semblança estructural amb el teu rellotge Casio. Bingo! Ara recupera les anotacions que has fet (2, 12, 6, 3, 7…) i busca la nota corresponent al cercle de quintes.
2…..Re
12…Do               Important! Recorda que no cal que sapigues com sonen!
6…..Fa#
Al loro! Ja tenim la melodia de la composició. Si tens uns mínims coneixements de solfeig, dibuixa un pentagrama i disposa les notes al lloc on els hi correspon, intentant que tendeixin a ocupar la part superior del pentagrama. No pateixis pel compàs, duració, etc….recorda que som compositors contemporanis, tot això esta superat. Tu escriu boletes.
Si no saps solfeig no pateixis, vas a la wikipedia i busques “notes musicals” i vas comparant.
Atents, que ara ve la part difícil….anem a afegir l’harmonia. Com bé sabeu, una gran composició (com Let it Be, les Sequenzas de Berio o Round Midnight) sol basar gran part del seu èxit en una forta coherencia interna. Hi ha dues maneres d’ arribar a aquest punt:a) Estudiar com un desgraciat
b) Aplicar un senzill sistema
Optarem per la b. Agafa els numeros amb els que has generat la melodia, i torna’ls a escriure en ordre invers. Si teniem 3, 4 5, 6; ara tindrem 6, 5 , 4 ,3….i aixo passa a ser la linia de baix. Mes consistent imposible. Les posem una sobre de l’altra i…..ja tenim el tema!
Si vols afegir-li una mica de picant, posa un barret (calderó) a sobre d’alguna de les notes, preferiblement sobre l’interval que soni pitjor. És un recurs infalible per donar un caracter a lo Morton Feldman.
Ja ho tenim!! Ara nomes et cal trucar a un trio de músics (no tindràs problema per contractar-los, avui en dia un músic es mata a ganivetades per un entrepà de xoriç) i dirigir la teva creació.
Per anar a per Matricula d’Honor:
Afegir acords a les dues veus. Molt simple, pero ja requereix haver fer un parell de classes de música.
Per cada parella de melodia/baix, afegim una tercera major o menor respecte la nota del baix. Deixa’t estar de tonalitats ni històries, tu tires una moneda i si et surt cara major i si surt creu menor. Així ho feia Cage, i bé que li va anar. En el cas que l’interval creat originialment ja sigui una tercera, no hi posem res.
Aqui teniu un exemple realitzat seguint els procediments:
IMG-20131002-WA0000
Apa, a impressionar al personal!
                                                                Prof. Pancho